BELFAST - De politie van Noord-Ierland heeft twee bommen onschadelijk gemaakt, voordat deze konden exploderen. Een van de explosieven lag in een auto op een parkeerplaats van het vliegveld van Belfast.

Dat meldde de politie zondag.

Medewerkers van de luchthaven waarschuwden de politie zaterdagmiddag over de bom in de auto. De explosievenopruimingsdienst maakte de bom onschadelijk.

Volgens de politie is er geen verband met de bompakketten die vrijdag in Engeland en Dubai werden onderschept.

Biervat

In Lurgan, ten zuidwesten van Belfast werd vrijdag een biervat met veertig kilogram zelfgemaakt explosief materiaal gevonden onder een spoorbrug.

Nabijgelegen woningen werden ontruimd en de politie vormde een reeks gecontroleerde ontploffingen uit. Het treinverkeer tussen Belfast en Dublin lag 24 uur stil.

De laatste tijd in Noord-Ierland weer steeds vaker het toneel van (mislukte) bomaanslagen. De politie denkt dat dissidente republikeinse groeperingen proberen de vrede in het land te ondermijnen.

Terreuralarm

Vorige maand verhoogde de overheid het terreuralarm, omdat een aanslag een ''grote mogelijkheid'' was.

Tot 1998 was Noord-Ierland meer dan dertig jaar in de ban van geweld tussen Katholieke nationalisten en pro-Britse unionisten. Door de gevechten en aanslagen kwamen circa 3500 mensen om het leven.