GUANTANAMO - Een aanklager van een militair tribunaal in het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo heeft zaterdag geëist dat de Canadees Omar Khadr tot nog eens 25 jaar cel wordt veroordeeld.

De nu 24-jarige Khadr werd in de zomer van 2002 op 15-jarige leeftijd in Afghanistan gevangengenomen nadat Amerikaanse militairen een schuilplaats van strijders van het terreurnetwerk al-Qaedahadden gebombardeerd.

De jongen zou een granaat naar de Amerikaanse troepen hebben gegooid, waardoor een militair om het leven kwam. Khadr zit al acht jaar in het Amerikaanse detentiecentrum op Cuba.

Khadr werd onder meer moord, samenzwering en spionage ten laste gelegd. Khadr heeft op alle punten van de aanklacht schuld bekend, zo bleek maandag.

Schuldbekentenis

De schuldbekentenis is onderdeel van een deal van de verdediging met de aanklagers waardoor zijn straf wordt beperkt. Volgens berichten in de media zou de niet openbaar gemaakt deal behelzen dat Khadr nog eens acht jaar in de cel doorbrengt, na de acht jaar die hij al vastzit.

De jury is na urenlange beraadslagingen zaterdag gaan slapen en gaat zondag verder. Het staat de jury vrij alsnog levenslang op te leggen. Volgens de regels van het militair tribunaal hoeft Khadr echter geen straf uit te zitten die langer is dan in de deal overeengekomen.

Laatste

Khadr is de laatste westerse gevangene in het omstreden detentiekamp. Momenteel zitten nog rond de 170 gedetineerden vast in het kamp.