SANAA - De autoriteiten van Jemen hebben zaterdag niet alleen de vermeende verstuurster van bompakketten naar de Verenigde Staten opgepakt, maar ook haar moeder. Dat heeft het ministerie van Defensie in Jemen laten weten.

''Het meisje dat is gearresteerd is een medicijnenstudente van de Sanaa University. Ze is samen met haar moeder opgepakt in een buurt in de buitenwijken van Sanaa'', wist een veiligheidsfunctionaris te melden. ''Haar vader is een petroleumingenieur die bij een bedrijf werkt in de provincie Hadramaut.''

De Jemenitische veiligheidsdiensten troffen het telefoonnummer van het meisje aan op de bon van de pakketten.

Twee vrijdag in Groot-Brittannië en Dubai onderschepte pakketten met explosieven waren onderweg naar synagoges in de regio Chicago. Vermoedelijk zit al-Qaeda erachter.

Stille studente

''Haar kennissen vertellen me dat ze een stille studente is. Niemand weet iets van betrokkenheid van haar bij religieuze of politieke groeperingen'', verklaarde de advocaat van de verdachte.

''Ik maak me zorgen dat ze een slachtoffer is, want het is niet logisch dat iemand die zoiets doet een foto van het identiteitsbewijs en een telefoonnummer achterlaat'', voegde hij eraan toe. Veiligheidsdiensten lieten eerder weten dat de studente was opgespoord via het telefoonnummer dat ze had achtergelaten bij een koerierbedrijf.

'Geen buitenlandse hulp'

De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, liet weten dat hij niet zit te wachten op buitenlandse hulp bij de strijd tegen al-Qaeda in zijn land. Een topadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama liet eerder op de dag weten klaar te zijn om bij te dragen aan de strijd.

De Duitse regering heeft inmiddels ook vrachtvluchten vanuit Jemen opgeschort, in navolging van Frankrijk en Groot-Brittannië. Het bompakket uit Jemen dat vrijdag op het Engelse vliegveld East-Midlands werd aangetroffen, was overgeladen in het Duitse Keulen.