WASHINGTON - Tienduizenden mensen zijn zaterdag in Washington bijeengekomen voor een demonstratie, die werd georganiseerd door comedians Jon Stewart en Stephen Colbert.

Volgens hen is de bijeenkomst niet-politiek, maar veel mensen zagen het als een kans om tegengas te geven aan de conservatieve Tea Party-beweging.

Dat meldde CNN.

Stewart en Colbert noemden hun demonstratie een ''Rally to restore sanity en/of angst'' (een bijeenkomst om het gezond verstand en/of angst in ere te herstellen).

''Mensen die vinden dat schreeuwen irritant is, averechts werkt en slecht voor je keel is’’, konden volgens Stewart meedoen.

Hatelijke manier van discussieren

Politiek-onafhankelijken Rojas en Vicky Metcalf uit Annapolis waren bijvoorbeeld naar de bijeenkomst gekomen omdat ze de hatelijke manier van discussieren in Washington zat zijn. ''De zaken zijn heel erg uit de hand gelopen. Zoveel woede is helemaal niet nodig.''

De campagnes voor de Congresverkiezingen van dinsdag worden tot ergernis van velen zeer hard gevoerd. Eind augustus hield de Tea Party, waarvan de vroegere vicepresidentskandidaat Sarah Palin het boegbeeld is, een grote mars in Washington, waarop enkele honderdduizenden mensen afkwamen.

Grappig gevecht

Stewart en Colbert speelden zaterdag een grappig gevecht na tussen vrede en gezond verstand. Colbert zei bij de opening op een videoscherm dat hij vast zat in zijn 'angstbunker' en bang was dat er niemand was komen opdagen.

Na luid gejuich besteeg hij in een superheldpak het podium in dezelfde soort capsule als waarin de Chileense mijnwerkers onlangs zijn gered.

Acteur Sam Waterson las een gedicht voor over angsten als ''Ik kan door je blouse heenkijken/ Je moeder had gelijk, je hebt de verkeerde partner gekozen/ Anthrax bij de post.''

Ozzy Osbourne

Cat Stevens, ook bekend als Yusuf Islam voerde een zangduet met Ozzy Osbourne, die respectievelijk de Peace Train en de Crazy Train zongen.

Tegen het einde sprak Stewart zich uit tegen het aanwakkeren van angst en voor samenwerken.

Hij zei dat de meeste Amerikanen hun leven niet volledig als Republikeinen of Democraten leiden, maar als ''mensen die een klein beetje te laat zijn voor iets wat ze moeten doen, maar het toch doen. De waarheid is dat we elke dag samenwerken om de dingen gedaan te krijgen.''

Demonstratie fatsoen VS