LONDEN - Het bompakket dat vrijdag werd gevonden in een vrachtvliegtuig op het Engelse vliegveld East-Midlands, had kunnen ontploffen. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May meldde zaterdag dat de bom geactiveerd was.

''Het doelwit kan een vliegtuig zijn geweest. Als het pakket ontploft was, had het vliegtuig neer kunnen storten'', aldus May.

Het is nog onduidelijk of de afzenders het bompakket in het vliegtuig of op de bestemming, een synagoge in Chicago, hadden willen laten ontploffen. Volgens May konden de terroristen niet weten waar het pakket zou zijn op het moment van de geplande explosie.

Groot-Brittannië stopt per direct met het vervoeren van onbegeleide vracht vanuit Jemen, het land waar het pakket vandaan komt. Ook de doorvoer vanuit het Arabische land wordt stilgelegd, aldus May.

Dubai

Eerder was al bekend dat een ander pakket dat in Dubai werd gevonden ook explosieven bevatte. Zaterdag meldde de politie van Dubai dat ook deze bom geactiveerd was. Verder namen de autoriteiten in Jemen zaterdag 26 verdachte pakketten in beslag. Dat meldde een bron dichtbij het onderzoek.

Het is nog onduidelijk of deze pakketten ook explosieven bevatten. Ook zou de Jemenitische politie een aantal mensen hebben opgepakt voor verhoor. Het zou gaan om werknemers van een vrachtvervoersbedrijf en van de bagageafhandeling van de luchthaven van Sanaa.

Al-Qaeda

Volgens de politie in Dubai en de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, lijken de bompakketten gemaakt te zijn door terreurbeweging al-Qaeda.

''De manier waarop de bom was gemaakt en verborgen, duidt op een terroristische organisatie zoals al-Qaeda'', aldus de verklaring van de politie van Dubai.

Frankrijk

Frankrijk heeft zaterdag alle vrachtvluchten vanuit Jemen opgeschort. De Franse luchtvaartautoriteiten (DGAC) besloten hiertoe ''na de ontdekking in twee vliegtuigen van verdachte pakketjes uit Jemen en de lancering van een internationale waarschuwing door de Amerikaanse autoriteiten''.