BUENOS AIRES - De Argentijnse justitie staat positief tegenover de vrijlating van de voormalige Transaviapiloot Julio Alberto Poch.

De Argentijns-Nederlandse Poch wordt in Argentinië vastgehouden en beschuldigd van medeplichtigheid aan moord op politieke gevangen, maar de aanklachten zijn vrijdag nietig verklaard.

De rechter toonde zich daarbij positief over de suggestie van de verdediging dat Poch zou moeten worden vrijgelaten.

Poch zit gevangen sinds zijn aanhouding in september 2009 in Spanje. De zaak tegen hem wordt echter op last van een Argentijnse federale rechtbank gestaakt, meldde zaterdag het dagblad Clarín in Buenos Aires.

De Argentijnse rechters bepaalden dat de aanklagers hun werk moeten overdoen omdat in hun aanklachten tegen Poch ''niet in het minst wordt aangetoond dat Poch iets te maken heeft met de misdaden die worden onderzocht''.

Marteling

Ze laakten de algemeenheden waarmee de aanklagers veronderstellen dat de toenmalige marinepiloot behoorde tot groepen militairen die politieke gevangenen opsloten, martelden en om het leven brachten in of vanuit de marine-academie Esma in de Argentijnse hoofdstad.

Poch werd door de aanklagers beschuldigd van medeplichtigheid aan onder meer deelname aan de ''Vluchten des Doods''. Daarmee vermoordden Argentijnse militairen tijdens de dictatuur (1976-1983) politieke gevangenen door ze te drogeren en boven zee uit vliegtuigen te gooien.

Hoofdkwartier voor deze moordpartijen was de Esma. Poch is aangehouden in het kader van een Argentijns onderzoek naar de misdaden die in de Esma werden beraamd en gepleegd.