PADANG/JAKARTA - Op een van de Mentawai-eilanden bij het Indonesische Sumatra, die afgelopen week door een vloedgolf werd overspoeld, zijn 135 vermisten levend teruggevonden.

Dit hebben de autoriteiten van de getroffen provincie West-Sumatra zaterdag bekendgemaakt. De overlevenden zijn getraceerd op hoger gelegen gebieden op het afgelegen eiland.

Maandag overspoelde na een aardbeving onder de zeebodem een tsunami de afgelegen Mentawai-eilanden. Golven van zeker 3 meter hoog zaaiden dood en verderf, met name op de eilanden Noord-Pagai en Zuid-Pagai.

Daarbij zijn zeker 413 doden gevallen. Nu worden er nog 163 mensen vermist.

Tweede vloedgolf

De 135 overlevenden hebben zich vijf dagen lang verschuild in de heuvels van Noord-Pagai uit angst voor een eventuele tweede vloedgolf. De meesten hebben geen huis meer om naar terug te keren. Reddingswerkers proberen de slachtoffers te voorzien van voedsel, dekens en tenten.

''We zijn zeer dankbaar dat zoveel vermisten zijn teruggevonden. We hebben hard gewerkt om hen te bereiken'', aldus een woordvoerder van de reddingsdiensten. De reddingswerkers vreesden geen overlevenden meer te vinden, omdat al dagen alleen levenloze lichamen werden teruggevonden.

De Mentawai-archipel telt circa zeventig eilanden en ligt ongeveer 150 kilometer ten westen van Sumatra.