NAPELS - Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft vrijdagavond laat een akkoord gesloten met de burgemeesters van een aantal plaatsen vlakbij Napels.

De regeringsleider belooft dat de geplande grootste vuilstort van Europa in een beschermd natuurgebied bij de vulkaan Vesuvius er niet komt.

In ruil daarvoor beloven de burgemeesters dat zij zich zullen inspannen om de betogingen in hun gemeentes een halt toe te roepen, aldus Italiaanse media zaterdagochtend. Bij de betogingen zijn de afgelopen weken enkele gewonden gevallen en tal van vuilniswagens in brand gestoken.

De bewoners van de plaats Terzigno toonden zich niet onder de indruk van het akkoord en willen zaterdagmiddag opnieuw betogen. Hun stadje ligt niet alleen in de buurt van de nieuwe vuilstort die er nu volgens Berlusconi niet komt. Zij hebben al veel last van een bestaande stinkende vuilbelt bij hun huizen.

Droog huisvuil

Berlusconi beloofde vrijdagavond dat er daar alleen nog maar droog huisvuil wordt gestort dat niet stinkt, maar de omwonenden hebben er een hard hoofd in. Ondanks jarenlange voorlichtingscampagnes zijn de inwoners van Napels namelijk niet zover te krijgen om hun huisvuil te scheiden.

Napels en omgeving kampen al jaren met onvoldoende capaciteit om het huisvuil van de miljoenenstad te verwerken. Er zijn onvoldoende vuilverbrandingsovens. De camorra, de maffia van de regio Campanië waarvan Napels de hoofdstad is, heeft daar belang bij.

Georganiseerde misdaad

De maffia verdient aan de open vuilstortplaatsen in het landschap, onder meer door er giftig afval tussen het huisvuil te dumpen, terwijl de georganiseerde misdaad zich wel laat betalen voor verwerking van het gif volgens de regels.

Er liggen ook nu weer duizenden tonnen niet opgehaald huisvuil in de straten. Vertwijfelde burgers staken vrijdagavond opnieuw bergen afval in brand, niet alleen in buitenwijken, maar ook in het centrum van Napels, zo meldt de publieke omroep RAI.

De afvalcrisis houdt de gemoederen in Italië erg bezig. Berlusconoi reisde van de EU-top in Brussel rechtstreeks naar Napels voor het huisvuiloverleg.