HANOI - De Japanse delegatie op de Aziatische top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi heeft bij vergissing een top met China aangekondigd. ''De aankondiging van Japans-Chinees topoverleg was verkeerd'', aldus een Japanse regeringsfunctionaris in Hanoi. Hij gaf verder geen toelichting.

Eerder was vrijdag het bericht verspreid dat China en Japan topoverleg hadden om de spanningen tussen de beide landen te bezweren.

De Chinese en Japanse premiers, respectievelijk Wen Jiabao en Naoto Kan, zouden elkaar in de avond ontmoeten op de Aziatische topconferentie.

China en Japan staan op gespannen voet, onder meer door aanspraken op eilandjes in de Oost-Chinese Zee waar grote olie- en gasvoorraden worden vermoed. Begin september laaiden de spanningen op toen de bemanning van een Japanse patrouillevaartuig het er aan de stok kreeg met Chinese vissers.

De Chinese en Japanse ministers van Buitenlandse Zaken, Yang Jiechi en Seiji Maehara, hebben vrijdag in Hanoi wel afgesproken de betrekkingen te verbeteren en weer te gaan praten over wat er met de rijkdommen onder de Oost-Chinese zee moet gebeuren.