JAKARTA - Het dodental als gevolg van de tsunami in Indonesië maandag is opgelopen tot 408. Dit is vrijdag van een officiële bron in het Aziatische land vernomen. 303 mensen staan nog te boek als vermist. Het dodental als gevolg van de overstromingen in Thailand is opgelopen tot zeker 94.

Maandag overspoelde na een aardbeving een tsunami de afgelegen Mentawai-eilanden bij West-Sumatra.

Golven van zeker 3 meter hoog zaaiden dood en verderf, met name op de eilanden Noord-Pagai en Zuid-Pagai. De Mentawai-archipel telt circa zeventig eilanden en ligt ongeveer 150 kilometer uit de kust van Sumatra.

Moeilijk bereikbaar

De tsunami heeft hele dorpen weggevaagd. Bijna 13.000 daklozen zijn ondergebracht in provisorische kampen. De eilanden zijn moeilijk bereikbaar.

''De hulpverleners hebben bij gebrek aan vervoer grote problemen'', aldus de gouverneur van West-Sumatra, Irwan Prayitno. Op de getroffen eilanden heerst gebrek aan hulpverleners, boten, benzine, lijkzakken, medicijnen en andere hulpgoederen. In het getroffen gebied hangt een ondragelijke geur van rottende lijken.

Thailand

Door de zwaarste watersnood van de afgelopen decennia staat een groot deel van Thailand onder water. Miljoenen mensen in het land hebben onder de ramp te lijden. Huizen en landbouwgrond staan onder water; vee is verdronken.

In Bangkok zijn zandzakken en pompen in gereedheid gebracht, nu het wassende water afstevent op de hoofdstad. Tot nu toe zijn geen ernstige problemen gesignaleerd in de stad.