NAPELS - De honderden tonnen vuilnis die al weken in de straten van Napels liggen te rotten, zijn ''binnen drie dagen'' opgeruimd. Dat zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi donderdag tijdens een bezoek aan een vuilverbrandingsinstallatie in de regio.

Berlusconi beloofde ook een snel einde aan de stankproblemen die een vuilnisbelt bij de plaats Terzigno veroorzaakt, in de buurt van Napels.

De premier deed zijn beloftes na twee weken van rellen nabij Terzigno. Inwoners protesteerden daar tegen de stank van de bestaande vuilnisbelt en de aanleg van een nieuwe vuilstort. De nieuwe vuilnisbelt zou in een natuurpark bij de vulkaan Vesuvius komen.

De Italiaanse regering stelde de opening van de nieuwe vuilstortplaats zondag al uit, op voorwaarde dat de gewelddadige rellen zouden stoppen.

Verbrandingsovens

De miljoenenstad Napels weet al jaren niet meer waar het huisvuil te laten, omdat er door wanbeleid in combinatie met maffiapraktijken onvoldoende verbrandingsovens zijn gebouwd.

De Europese Unie dreigde met boetes als blijkt dat de Italiaanse regering de crisis niet snel oplost en zich niet aan de Europese regels heeft gehouden.

Berlusconi beloofde vorige week vrijdag dat de vuilniscrisis binnen tien dagen opgelost zou zijn.