ABIDJAN - De Verenigde Naties hebben vijfhonderd extra vredesmilitairen naar Ivoorkust gestuurd voor de presidentsverkiezingen van zondag in het West-Afrikaanse land.

 ''Ze zijn al ingezet op gevoelige en strategische plekken'', verduidelijkte het hoofd van de vredesmissie, Youn-jin Choi, donderdag in de voormalige hoofdstad Abidjan.

Hij doelt op Abidjan zelf en in het islamitische noorden en uiterste, wetteloze westen.

Het aantal VN-militairen komt hiermee in totaal op achtduizend, naast een politiemacht van 1500 man.

Nek-aan-nekrace

De verkiezingen zijn meerdere keren uitgesteld sinds de laatste presidentstermijn van Laurent Gbagbo in 2005 afliep, onder meer door onenigheid over rebellenontwapening en kiezersregistratie.

Het eens zo welvarende Ivoorkust werd in 2002-2003 verscheurd door een burgeroorlog tussen regeringstroepen uit het christelijke zuiden en rebellengroepen uit het islamitische noorden.

Veel noorderlingen voelen zich als tweederangsburgers behandeld door de regering van Gbagbo, die het zondag opneemt tegen zijn oude politieke rivalen ex-president Henri Konan Bédié en ex-premier Alassane Ouattara. Volgens peilingen wordt het een nek-aan-nekrace.

Kalm

De luchthaven en de landsgrenzen zullen worden afgesloten tijdens de stembusgang. Na de verkiezingen brengen de VN-militairen de stembiljetten naar de kiescommissie om te voorkomen dat er wordt geknoeid met de resultaten.

De aanloop naar de verkiezingen is grotendeels kalm verlopen. Volgens waarnemers kan de situatie echter snel veranderen als er wordt gesjoemeld met de uitslagen in de verdeelde Franse oud-kolonie.