PORT-AU-PRINCE - Haïti moet zich voorbereiden op het ergste nu de cholera-epidemie steeds verder om zich heen grijpt. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van het land laten weten.

Zeker 4147 mensen zijn besmet en worden behandeld in ziekenhuizen. Zeker 292 mensen bezweken aan cholera.

Een infectie met de bacterie veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt.

Volgens functionarissen vormt de ziekte een ernstige bedreiging voor de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven.

Door de slechte hygiënische omstandigheden zijn ze zeer kwetsbaar voor cholera, dat wordt overgedragen door vervuild water en eten.

Boosheid

Angst voor de besmettelijke ziekte is ondertussen omgeslagen in boosheid onder de bevoking. De Haïtianen geven buitenlandse hulpverleners en vredessoldaten de schuld van de eerste cholera-uitbraak ooit in het land.

Het gonst van de geruchten dat Nepalese VN-vredessoldaten de bron van de epidemie zouden zijn. De VN hebben dit ontkend.

De VN-Missie in Haïti Minushtah gebruikt septische tanks die niet in verbinding staan met de rivier de Artibonite, die de meeste Haïtianen als drinkwaterbon gebruiken.

Het opzetten van een behandelcentrum in de plaats Saint Marc is stopgezet nadat driehonderd inwoners doktoren en hulpverleners aanvielen.