WASHINGTON - Een man is woensdag in Washington opgepakt omdat hij aanslagen zou hebben beraamd op metrostations in en om de Amerikaanse hoofdstad. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

De 34-jarige Farooque Ahmed is van Pakistaans-Amerikaanse afkomst. Hij zou de metrostations sinds april gefotografeerd en gefilmd hebben als voorbereiding op aanslagen.

Ook maakte hij constructietekeningen van de stations met suggesties waar explosieven het best geplaatst zouden moeten worden om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Hij zou tussen vier en vijf uur 's middags als beste tijd voor dit doel hebben doorgegeven. De aanslagen waren gepland voor 2011.

Beschuldigingen

Volgens een veiligheidsfunctionaris wordt de man beschuldigd van ''het beramen van aanslagen met mensen van wie hij dacht dat het terroristen waren''. Als hij wordt veroordeeld kan hij een gevangenisstraf van maximaal vijftig jaar cel krijgen.

Volgens de functionaris werkten politie en inlichtingendiensten samen om de aanslagen te voorkomen en hielden ze de man nauwgezet in de gaten. De inwoners van Washington zouden niet in gevaar zijn geweest.