JAKARTA - Overlevenden van de tsunami die maandag de afgelegen Mentawai-eilanden bij het Indonesische Sumatra trof, zeggen dat het tsunami-alarm niet werkte.

Volgens Indonesische functionarissen zijn enkele belangrijke onderdelen kapot. Dat berichtte de Britse BBC woensdag.

Het dodental van de tsunami die maandagavond door een krachtige aardbeving in het westen van Indonesië werd veroorzaakt, is tot zeker driehonderd gestegen.

Zeker 311 mensen kwamen om en honderden mensen worden nog vermist na de tsunami, die werd veroorzaakt door een zware zeebeving.

Golven van zeker 3 meter hoog overspoelden diverse dorpen op de afgezonderde Mentawai-eilanden.

Volgens experts is een van de manco's in het tsunami-alarmsysteem dat het lastig is zeer afgelegen gebieden op tijd te waarschuwen.

Nieuw waarschuwingssysteem

Bijna twee jaar geleden lanceerde Indonesië een nieuw waarschuwingssysteem voor tsunami's om mensen in kustgebieden op tijd te alarmeren om naar hoger gelegen gebieden te vluchten.

Aanleiding hiervoor was de verwoestende tsunami in de Indische Oceaan in 2004. Een kwart miljoen mensen in verschillende landen kwamen om.

Bijna de helft van het aantal slachtoffers viel in de Indonesische provincie Atjeh in het noorden van Sumatra.

Nauwelijks kans

Het alarmsysteem had dit jaar klaar moeten zijn, maar dat is nog niet gelukt. Al was het systeem af geweest, dan hadden de kustbewoners van de getroffen Mentawai-eilanden volgens experts nauwelijks kans gehad te ontsnappen.

Het epicentrum van de recente beving lag zo dicht bij de kust dat de tsunami vijf tot tien minuten later al sommige van de getroffen kustgebieden bereikte.

Hulpoperatie

De hulpoperatie in het getroffen gebied komt ondertussen langzaam op gang. Een team van het Rode Kruis had woensdag twee van de getroffen Mentawai-eilanden bereikt en is bezig met een inventarisatie van de schade.

Volgens de eerste berichten is alle infrastructuur aan de kuststrook van de twee belangrijkste eilanden, Noord-Pagai en Zuid-Pagai, verwoest.

Het gaat om huizen, scholen, overheidsgebouwen en ziekenhuizen. De hoofdstad Tua Pejat lijkt redelijk gespaard.

Merapi

Na de tsunami van maandag werd een dag later ook de vulkaan Merapi op het eiland Java weer actief. Ruim 7500 mensen in een straal van 10 kilometer om de vulkaan werden geëvacueerd.

Zo'n honderd hulpverleners van het Rode Kruis helpen bij het opzetten van vijf grote tentenkampen. Ook levert de organisatie medische voorzieningen en zijn vanuit de hoofdstad Jakarta sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater onderweg.

Geëvacueerd

Nog 40.000 mensen in het gebied rond de vulkaan lopen volgens de hulporganisatie gevaar. Als de uitbarstingen van de Merapi nog heviger worden, moeten ze mogelijk ook worden geëvacueerd.

Een Rode Kruis-vrijwilliger kwam woensdag om het leven tijdens de evacuatie van het dorp Kinahrejo. Hij wist niet te ontsnappen aan de brandende as die de Merapi uitstoot.

Tot nu toe kwamen 28 mensen om het leven door de uitbarstingen. De situatie kan nog weken, zo niet maanden aanhouden, aldus vulkanoloog en Merapi-kenner Donald Bruce Dingwel.

''Dit is geen vulkaan die alles met een grote knal naar buiten gooit. Al het puin vliegt er stukje bij beetje, langzaam maar zeker uit.''