KIGALI - De Rwandese hoteleigenaar, die bekend werd doordat hij honderden levens redde tijdens de genocide van 1994, is er woensdag door de openbaar aanklager van beschuldigd een rebellengroep te steunen.

Volgens Martin Ngoga steunt Paul Rusesabagina, op wiens daden de succesvolle film Hotel Rwanda (2004) is gebaseerd, een Hutu-rebellengroep (FDLR) waarin daders van de volkerenmoord zitten.

Ngoga zegt bewijs in handen te hebben van geldtransfers van de voormalige hoteleigenaar naar de FDLR-rebellen, die vanuit buurland de Democratische Republiek Congo opereren.

Volgens hem heeft Rusesabagina, die in de Verenigde Staten woont, samen met oppositieleider Victoire Ingabire gehandeld.

Opgepakt

Ingabire, die zestien jaar in Nederland woonde, werd enkele weken geleden opgepakt voor het opzetten van een terreurorganisatie.

Ze zegt het slachtoffer van een politiek proces te zijn. Rusesabagina heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Bevestigd

De beschuldigingen zouden zijn bevestigd door voormalige FDLR-commandanten, onder wie een die vorige week is opgepakt en de belangrijkste getuige is van de aanklagers.

De 56-jarige ex-hoteleigenaar heeft geregeld ferme kritiek op het regime van Tutsi-president Paul Kagame, die eerder dit jaar zonder noemenswaardige oppositie werd herkozen. Ook uitte hij kritiek op de arrestatie van de Ingabire.

Hotel

Rusesabagina gebruikte in 1994 als manager van Hotel des Mille Collines in Kigali zijn connecties om honderden mensen te beschermen tegen de brute Hutu-milities, die in dat jaar ruim 800.000 etnische Tutsi's en gematigde Hutu's veelal met kapmessen afslachtten.

Voor velen is hij een held, maar het huidige regime beschouwt hem als een lastpak.