FALMOUTH - Met helikopters en boten is woensdag op de Atlantische Oceaan actie ondernomen om de 111-koppige bemanning van het brandende schip Athena te redden.

Het 105 meter lange schip, waarop vis wordt verwerkt, raakte tijdens stormachtig weer naar schatting 420 kilometer ten zuidwesten van Cornwall in grote moeilijkheden, meldt woensdag de BBC.

De Britse kustwacht berichtte woensdagmiddag dat de brand onder controle is. Dertig bemanningsleden zijn aan boord gebleven om het vuur te blussen.

De overige 81 verlieten het schip in reddingsboten en worden opgepikt, onder meer door te hulp geschoten vrachtschepen.

Afstand

Door de lucht is de reddingsoperatie moeilijk door de grote afstand tot de kust. Een reddingshelikopter die is ingeschakeld, vliegt bij de Athena vrijwel op zijn maximale bereik vanaf de basis in Cornwall, zei een woordvoerder van de kustwacht.

Het toestel kan dan niet meer dan 20 minuten boven de zee vliegen waar de circa tien reddingsbootjes dobberen en moet dan terugkeren om bij te tanken.

Bemanning

De Athena werd in 1992 gebouwd, maar moest vorig jaar na een brand aan boord geheel worden gerenoveerd. Het vaartuig wordt geëxploiteerd door de scheepvaartonderneming Thor. De bemanning bestaat uit tal van nationaliteiten, onder anderen Chinezen, Peruanen, Russen en Scandinaviërs.