AMSTERDAM - Het dodental als gevolg van de rampen in Indonesië loopt op. Bij de uitbarsting van vulkaan Merapi zijn ten minste 25 doden gevallen. Als gevolg van de aardbeving van maandag ten zuidwesten van Sumatra zijn zeker 272 mensen omgekomen.

Dinsdag barstte de Merapi, een van de actiefste vulkanen in Indonesië uit. Die dag werd nog gerept over zeker zestien doden en dertien gewonden.

Onder de doden is een baby die overleed door complicaties na het inademen van vulkanisch materiaal. Ook overleefde de traditionele 'spirituele poortwachter' van de vulkaan de ramp niet.

Mbah oftewel grootvader Marijan werd dood aangetroffen in zijn verbrande huis zo'n 4 kilometer van de bergtop. Onder de doden zijn verder een journalist en twee hulpverleners. Zeker vijftien mensen verbrandden aan de voet van de vulkaan.

Erupties

Vele duizenden mensen uit de omgeving zijn geëvacueerd. Vulkanologen die de Merapi in de gaten houden, zeiden dinsdagavond (lokale tijd) dat vulkanisch materiaal meer dan 1,5 kilometer omhoog wordt gestoten. Er zijn zeker 137 erupties geregistreerd.

Tsunami Sumatra

Er is vrijwel zeker geen verband tussen de vulkaanuitbarsting op Java en de beving en tsunami ten westen van het circa 1500 kilometer verderop gelegen Sumatra. ''Daarvoor liggen ze in principe te ver uit elkaar'', zei vulkanoloog Pieter Vroom van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vermist

Als gevolg van de aardbeving van maandag ten zuidwesten van Sumatra zijn zeker 272 doden gevallen. Vierhonderd mensen worden nog steeds vermist. De leider van de provinciale rampenbestrijding van West-Sumatra zei dat er nog veel hulpgoederen voor de overlevenden nodig zijn. Tal van dorpen zijn volledig weggevaagd.

tsunami vulkaanuitbarsting merapi

De aardbeving onder de zeebodem veroorzaakte een tsunami die tegen de Mentawai-eilanden sloeg. Vooral het zuidelijke eiland Zuid-Pagai is door de vloedgolf zwaar getroffen.

De eilanden liggen ongeveer 150 kilometer voor de kust van het centrale deel van Sumatra en behoren tot de Indonesische provincie West-Sumatra.

Vulkaanuitbarsting Java