PORT-AU-PRINCE - De cholera-uitbraak in Haïti heeft opnieuw tientallen levens geëist. Het dodental is dinsdag gestegen tot zeker 284. Ten minste 3612 mensen zijn geïnfecteerd met de bacterie, die diarree en uitdroging veroorzaakt.

Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt, aldus medische autoriteiten.

Dinsdag stierven 24 mensen aan cholera, fors meer dan de zes doden van maandag. Op basis van dat cijfer hadden de Haïtiaanse autoriteiten gesteld dat de uitbraak zich stabiliseerde. Het aantal besmettingen steeg dinsdag met 270.

Tentenkampen

Volgens functionarissen vormt de ziekte een ernstige bedreiging voor de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven. Door de slechte hygiënische omstandigheden zijn ze zeer kwetsbaar voor cholera, dat wordt overgedragen door vervuild water en eten.

De regering heeft de Haïtianen opgeroepen hun handen te wassen, geen rauwe groente te eten en al het drinkwater te koken. Duizenden mensen lijden dorst, omdat de besmette rivier de Artibonite nagenoeg de enige waterbron is.