BAGDAD - Het voormalige 'gezicht' van het Iraakse regime van dictator Saddam Hussein, de 74-jarige oud-minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Tareq Aziz, is dinsdag door een Iraakse rechtbank ter dood veroordeeld.

De staatsomroep al-Iraqiya berichtte dat Tareq Aziz de doodstraf heeft gekregen voor ''zijn rol bij het vervolgen en uitroeien van religieuze partijen''.

Tareq Aziz komt uit een christelijke familie en werd als Mikhail Yuhanna geboren in het uiterste noorden van Irak. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1983 tot 1991 en vicepremier van 1979 tot de val van het regime in 2003.

Verantwoordelijk

Hij is volgens de magistraten van het strafrechtelijk hooggerechtshof in belangrijke mate verantwoordelijk geweest voor de wrede vervolging van islamtische partijen of stromingen in het land. Het gaat vooral om de vervolging van sjiieten na de in bloed gesmoorde opstand van deze bevolkingsgroep in 1991.

De Iraakse televisie meldde dat samen met Tareq Aziz, Sadoun Shakir en Abed Hamoud ter dood zijn veroordeeld in deze zaak. Dat waren respectievelijk de minister van Binnenlandse Zaken en de privésecretaris van Saddam Hussein (1937-2006). De Iraakse dictator zelf werd eind 2006 na een proces geëxecuteerd.

Overgegeven

Tareq Aziz kreeg in 2009 al een gevangenisstraf van vijftien jaar wegens zijn rol bij de executie in 1992 van tientallen kooplui in Bagdad. Hij kreeg los daarvan zeven jaar cel wegens zijn verantwoordelijkheid voor de verdrijving van Koerden. Hij had zich in april 2003 overgegeven aan de Amerikaanse troepen die zijn land waren binnengevallen.

Hij wordt naar verluidt vastgehouden in het westen van Bagdad in wat de Amerikanen Camp Cropper doopten. Sommige media berichtten eerder dit jaar dat Tareq Aziz een beroerte kreeg en in een ziekenhuis was opgenomen.

EU-protest

De socialistische fractie in het Europees Parlement, waarvan ook de PvdA deel uitmaakt, heeft protest aangetekend tegen de straf. Fractieleider Martin Schulz riep de Iraakse autoriteiten op af te zien van het voltrekken van het doodvonnis. ''De tirannie van het touw van de beul werpt een onaanvaardbare schaduw over het hedendaagse Irak.''

Ook de Europese Commissie gaf blijk van haar afkeuring. ''U kent ons standpunt over de doodstraf; daaraan heb ik niets toe te voegen'', aldus een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Zij kon nog niet zeggen of de Europese Commissie formeel zal protesteren in Bagdad.