JAKARTA - Zeker veertig mensen zijn in Indonesië omgekomen na de beving en tsunami maandag ten westen van het eiland Sumatra. Bijna vierhonderd mensen worden vermist, meldde een woordvoerder van de Indonesische rampenbestrijding dinsdag.

De zeebeving vond maandagavond kwart voor tien (lokale tijd) plaats op een diepte van 20,6 kilometer, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS.

Hierop volgde een tsunami van aanzienlijke omvang, meldde het Pacific Tsunami Warning Centre. Een vloedgolf trof vervolgens de Mentawai-eilanden, die ruim 100 kilometer uit de kust van West-Sumatra liggen.

De beving werd gevolgd door sterke naschokken van 6,1 en 6,2 op de schaal van Richter, ongeveer vijf en acht uur later in hetzelfde gebied.

tsunami indonesie

Toeristen

De Mentawai-eilanden liggen afgelegen en zijn populair bij toeristen, vooral surfers. Rick Hallet, een Australiër die boten in Sumatra verhuurt, vertelde de media hoe hij met vijftien mensen aan boord werd overvallen door ''een muur van wit water''.

De opvarenden raakten te water, sommigen werden enkele honderden meters landinwaarts meegevoerd. Maar allen wisten te overleven, sommigen door in bomen te klimmen en een half uur te wachten tot het water was weggetrokken. 

Reddingsposten

Lokale autoriteiten zoeken naar vermiste personen en zetten reddingsposten op. ''We voorspellen dat mensen voedselhulp en onderdak nodig hebben'', aldus een politiewoordvoerder in district SiKakáp.

Een boot met Australiërs is na de krachtige aardbeving van de radar verdwenen. Reddingswerkers zijn een zoektocht begonnen. Volgens Andrew Judge, directeur van SurfAid International, heeft de boot negen Australiërs aan boord. ''We zijn met een boot en een vliegtuig naar ze op zoek", aldus Judge.

Beving in Indonesië