RABAT - De Marokkaanse politie misbruikt antiterreurwetten door mensen zonder uitleg op te pakken en te mishandelen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag na onderzoek.

Volgens HRW hebben agenten in burger van de binnenlandse inlichtingendienst jarenlang mensen thuis zonder verklaring opgepakt zonder zich te identificeren. De arrestanten werden vervolgens geblinddoekt naar een geheim detentiecentrum even buiten Rabat overgebracht.

Dit werd gedaan onder antiterrorismewetgeving die na de aanslagen in Casablanca in 2003 in werking trad. Daardoor vielen destijds 45 doden onder wie dertien aanslagplegers en vele gewonden.

De arrestanten werden langer vastgehouden dan de maximaal toegestane periode van twaalf dagen en veelal mishandeld. Uiteindelijk werden de arrestanten naar een politiebureau gebracht, waar ze een al opgestelde verklaring moesten ondertekenen.

Advocaat

Pas daarna, meestal vier of vijf weken na de arrestatie, zagen de meesten voor het eerst een advocaat en werden hun familieleden ingelicht over hun verblijfplaats.

HRW baseert zijn bevindingen op interviews met mensen die tussen 2007 en 2010 hebben vastgezeten en hun familieleden.

De Marokaanse autoriteiten hebben het bestaan van een geheim detentiecentrum ontkend. Ook zouden agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst zich niet met dergelijke opsporingsactiviteiten bezighouden.