AMSTERDAM - Eén of twee keer per jaar krijgt de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai van Iran tussen de zevenhonderdduizend en 975 duizend dollar (tussen de vijfhonderdduizend en bijna zevenhonderdduizend euro).

Dat heeft Karzai maandag gezegd. Volgens hem zijn de Verenigde Staten op de hoogte van de steun uit Iran. Washington geeft het paleis jaarlijks eveneens 'zakken geld', zei hij.

Iran en de VS zijn niet de enige landen die de regering van Karzai financieel ondersteunen. Er zijn meer landen die de Afghaanse regering geld geven, omdat de regering zelf geen inkomsten heeft, zei de president.

Loyaliteit

Karzai sprak in reactie op een bericht van de Amerikaanse krant The New York Times, die zondag meldde dat Iran geld heeft gegeven aan de Afghaanse stafchef Umar Daudzi, om zijn loyaliteit te winnen en hem ertoe te verleiden de Iraanse belangen in Afghanistan te behartigen.

Volgens de krant heeft Daudzi het geld gebruikt om leden van het Afghaanse parlement, stamhoofden en zelfs Talibancommandanten te betalen.