ATHENE/BRUSSEL - De Europese Unie stuurt tijdelijk eenheden naar Griekenland om de stroom illegale immigranten vanuit Turkije in te dammen.

De zogenoemde snel inzetbare grensinterventieteams worden ingezet aan de landgrens tussen Griekenland en Turkije.

Dat heeft Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) bekendgemaakt.

De teams worden gestuurd door het EU-agentschap Frontex, dat de controles aan de buitengrenzen van de unie coördineert.

Het is de eerste keer dat de unie de interventieteams, die in 2007 werden opgericht, inzet. Zij gaan in Griekenland samenwerken met de nationale grenspatrouilles.

Dramatische toestanden

Griekenland vroeg Frontex zondag om hulp. Athene kan de toevloed aan illegalen niet meer aan. De afgelopen maanden nam het aantal migranten aan de Grieks-Turkse grens fors toe.

Vooral aan de grens met de Griekse plaats Orestiada is volgens Malmström sprake van dramatische toestanden.

''De situatie wordt steeds zorgwekkender'', aldus de commissaris over de humanitaire gevolgen. Volgens haar is het aantal migranten alarmerend.

Kritiek

De Verenigde Naties uitten onlangs nog kritiek op de omstandigheden waaronder illegalen in Griekenland worden vastgehouden.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken, Christos Papoutsis, bestempelde de massale toestroom als een ''Europees probleem waarvoor een Europese oplossing nodig is.''

De Europese Commissie moet nog bekijken wanneer de teams worden uitgezonden. Ook is nog niet bekend hoe groot de eenheden worden, en welke landen een bijdrage gaan leveren.

Illegale immigranten in Griekenland