WASHINGTON - De hoogste militair in het Amerikaanse leger, admiraal Mike Mullen, heeft geen goed woord over voor de nieuwste onthulling van de website WikiLeaks.

''Weer een onverantwoordelijke plaatsing van gestolen geheime documenten door WikiLeaks brengt levens in gevaar en geeft onze tegenstanders waardevolle informatie''.

Dit liet Mullen zaterdagavond (lokale tijd) weten via twitter.

Onschulde burgers

De Britse krant The Sunday Times meldt dat Amerikaanse militairen in de afgelopen jaren 681 onschuldige burgers, onder wie dertig kinderen, hebben doodgeschoten bij controleposten in Irak.

De militairen die de controleposten bemanden, hadden opdracht gekregen voertuigen te beschieten wanneer de bestuurders een stopbevel negeerden. Op deze manier hoopte het leger van de Verenigde Staten aanslagen te voorkomen.

Volgens The Sunday Times werden in totaal 832 mensen doodgeschoten bij controleposten in Irak in de periode januari 2004 - december 2009. Onderzoek wees uit dat 120 van hen opstandelingen waren.

Naast burgers en opstandelingen werden ook Iraakse politieagenten en militairen gedood en raakten 2200 mensen gewond.

Onderzoek Australië

Australië heeft zondag een nauwgezet onderzoek toegezegd van de vertrouwelijke documenten. De regering onderzoekt of de gelekte stukken de veiligheid van militairen en informanten gevaar brengen.

Minister Stephen Smith (Defensie) zei dat een speciale werkgroep de verslagen gaat bekijken. De stukken gaan over Amerikaanse militaire acties in Irak van 2004 en 2009. Australië had ruim 20.000 militairen in Irak in die tijd.

Minister Smith verwacht dat Australië minder risico loopt op gevaarlijke onthullingen dan de VS en Groot-Brittannië. Reden is dat Australië de missie in Irak formeel in juli 2009 heeft beëindigd. Het land heeft geen troepen meer in Irak.

Britse regering

De Britse regering beschouwt de inhoud van de documenten als ''buitengewoon serieus''. Dat zei de Britse vice-premier Nick Clegg zondag in een interview met de BBC.

Volgens Clegg wachten burgers op een officiële reactie op het ''schokkende'' beeld dat oprijst uit de meer dan 391.000 verslagen van het Amerikaanse leger over de periode 2004-2009.

''Ik ga er vanuit dat de Amerikaanse regering met een eigen antwoord zal willen komen'', aldus Clegg.

De Liberaal-Democratische Partij van Clegg maakt pas sinds mei deel uit van de Britse regering. Clegg heeft al vaker gezegd dat hij van mening is dat het besluit van de vorige regering om in 2003 mee te doen aan de door de Amerikanen geleide invasie van Irak illegaal was.

Militaire verslagen

Vrijdag publiceerde WikiLeaks 391.832 militaire verslagen over de Irak-oorlog op internet.

Uit de documenten, opgesteld tussen 1 januari 2004 en 31 december 2009, blijkt onder meer dat Iraakse agenten en militairen gevangenen misbruikten en dat de Amerikanen dat door de vingers zagen. Het zou gaan om honderden gevallen van misbruik, waaronder verkrachting en zelfs moord.