BRUSSEL - Italië krijgt wellicht een ''enorme boete'' van de Europese Unie voor de vuilniscrisis in en om de miljoenenstad Napels. Dat zei de Europees commissaris voor Milieu, Janez PotoDìnik, zaterdag.

Volgens PotoDìnik wijst de huidige crisis erop dat de maatregelen die Italië sinds 2007 nam om de afvalverwerking bij Napels te verbeteren, onvoldoende waren.

De Europese Commissie overweegt volgens hem om uit te laten zoeken of Italië zich aan de Europese regels voor afvalverwerking heeft gehouden.

Vele honderden tonnen afval zijn de afgelopen tijd blijven liggen in de straten van Napels na rellen over een nieuwe vuilstortplaats bij de nabijgelegen plaats Terzigno. De bestaande stortplaats is vol en lokale bewoners klagen over stank en giftig afval.

Berlusconi

Berlusconi zegde vrijdag een bedrag van 14 miljoen euro toe om de vuilnisbelt bij Terzigno te verbeteren. Hij verwacht dat de crisis binnen tien dagen is opgelost.

De premier stelde dat de stortplaats bij Terzigno geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Verbrandingsovens

Napels weet al jaren niet meer waar het huisvuil te laten, omdat er door wanbeleid onvoldoende verbrandingsovens zijn gebouwd.

De provinciale autoriteiten willen het afval daarom storten in beschermd natuurgebied bij de vulkaan Vesuvius, tot grote woede van bewoners van nabijgelegen plaatsen als Terzigno en Boscoreale.