POTSDAM - De poging om van Duitsland een multiculturele samenleving te maken, is mislukt. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag op een bijeenkomst in Potsdam met jongeren van haar christendemocratische partij CDU.

Merkel stelde dat Duitsland zichzelf een tijd voor de gek heeft gehouden, door te denken dat de gastarbeiders die in de jaren '60 naar het land kwamen weer weg zouden gaan.

"Maar dat is niet de realiteit", aldus Merkel. "De poging om een multiculturele samenleving op te bouwen en naast elkaar te leven, is mislukt, volkomen mislukt."

Merkel sloot zich daarmee aan bij eerdere uitspraken van politici. Afgelopen week zei Horst Seehofer, de leider van regeringspartij CSU, al dat de multiculturele samenleving mislukt was: "Multiculti is dood!", aldus Seehofer.

Meer integreren

Merkel reageerde verder op uitspraken van bondspresident Christian Wulff, die stelde dat de islam inmiddels bij Duitsland hoort, net als het christendom en jodendom.

Merkel erkende dit, maar benadrukte dat immigranten meer moeten doen om goed te integreren, waaronder het leren van de taal. "Iedereen die niet meteen Duits spreekt, is niet welkom."

Dommer

In Duitsland heerst al enige tijd een verhit debat over integratie en de aanwezigheid van islamitische mensen.

Het debat barstte los in augustus toen Thilo Sarrazin, een hoge medewerker van de Duitse centrale bank, een boek publiceerde waarin hij onder meer schrijft dat moslims de Duitsers dommer maken. Sarrazin verloor zijn baan door zijn uitgesproken mening, maar in de samenleving werd zijn mening door veel mensen gedeeld.

Overspoeld

Volgens een recent onderzoek van de denktank van de Friedrich Ebert stichting gelooft meer dan een derde van de Duitsers dat de 16 miljoen immigranten alleen voor de uitkeringen naar Duitsland zijn gekomen.

Een ongeveer even groot aantal mensen vindt dat Duitsland overspoeld wordt door buitenlanders. De denktank liet weten bezorgd te zijn over de zeer rechtse meningen van het Duitse volk.