Honderden Hongaren weer thuis na milieuramp

BOEDAPEST - Ongeveer vijfhonderd inwoners van het Hongaarse dorp Kolontar, dat eerder deze maand werd getroffen door vervuild slib, zijn inmiddels teruggekeerd naar hun woningen.

Dat meldde het Hongaarse persbureau MTI zaterdag.

Op 4 oktober brak de dam rond een slibreservoir van een aluminiumfabriek bij de stad Ajka in het westen van Hongarije. Een groot gebied werd bedolven onder giftige rode smurrie. Met name de dorpen Devecser en Kolontar werden zwaar getroffen. Zeker negen mensen kwamen om het leven, circa 150 personen raakten gewond.

Na de ramp werden 715 inwoners van Kolontar geëvacueerd. Zij zijn dus inmiddels bijna allemaal weer thuis. Dat geldt niet voor ongeveer 700 inwoners van Devecser. In dat dorp raakten 292 woningen zwaar beschadigd. In Kolontar geldt dat voor 47 huizen.

Achteloosheid

Zoltán Bakonyi, de directeur van de aluminiumfabriek, is opgepakt en verhoord. Hij zal worden aangeklaagd voor achteloosheid. Door zijn nalatigheid zijn mensen omgekomen en ontstond ernstige schade aan het milieu, aldus de Hongaarse politie.

Tegenover het ANP heeft Bakonyi de beschuldigingen ontkend. De staat heeft de controle over de fabriek overgenomen. Er is een nooddam gebouwd om een nieuwe giftige modderstroom te voorkomen.

De autoriteiten willen de aluminiumproductie zo snel mogelijk weer op het oude niveau hebben. Sinds vrijdag worden de werkzaamheden langzaam weer opgebouwd. Dinsdag moet de fabriek weer op volle kracht draaien.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie