China en Japan demonstreren tegen elkaar

PEKING - Enkele duizenden Chinezen hebben zaterdag in zeker drie steden tegen Japan geprotesteerd in een rel om een betwiste eilandengroep in de Oost-Chinese Zee.

Demonstranten in de steden Xian, Chengdu en Zhengzhou riepen leuzen als ''Verdedig de Diaoyu-eilanden'' en ''Boycot Japanse producten'', berichtten staatsmedia en ooggetuigen.

De betogingen verliepen vreedzaam onder het toeziend oog van enkele honderden agenten.

Vissersboot

China verbrak vorige maand de contacten met Tokio, toen Japan de kapitein van een vissersboot vasthield wiens schip in aanvaring was gekomen met een boot van de Japanse kustwacht in de buurt van de onbewoonde eilanden.

Beide landen claimen de eilandengroep, die in China bekendstaat als Diaoyu en in Japan Senkaku wordt genoemd. Nabij de eilanden liggen mogelijk enorme olie- en gasreserves.

Tweede demonstratie

Ook in Tokio waren enkele duizenden betogers de straat opgegaan in de tweede demonstratie tegen China van deze maand. Betogers droegen Japanse vlaggen en scandeerden ''We zullen China niet toestaan de Senkaku-eilanden binnen te vallen, we zullen China niet toestaan Japan en andere Aziatische landen binnen te vallen''.

De beide handelspartners proberen de ruzie op te lossen, maar onder de Chinese bevolking zijn oude anti-Japangevoelens weer opgelaaid. Japan heeft voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog (1931-1945) delen van China bezet.

China en Japan demonstreren

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie