Turkse president roept Turken op te integreren

BERLIJN - De Turkse president Abdullah Gül heeft zijn landgenoten in Duitsland opgeroepen onderdeel van de samenleving te worden. Ze moeten ''vloeiend en accentloos'' Duits leren spreken, verlangde de politicus in een interview zaterdag in de Süddeutsche Zeitung.

Gül zei in de Süddeutsche Zeitungde dat de integratie al op de kleuterschool moet beginnen: daar moeten Turkse kinderen al Duits leren.

Gül reageert op de discussie over de toenemende anti-islamstemming in Duitsland en andere Europese landen.

''Antisemitisme, islamofobie of racisme zijn net ziektes die om de zoveel tijd uitbreken.'' Hij riep politici en intellectuelen in de betreffende landen op er actie tegen te ondernemen.

Fouten

Volgens de Turkse president zijn er in het verleden veel fouten gemaakt bij de integratie. Zowel Duitsland als Turkije heeft volgens hem verzuimd de betreffende personen terzijde te staan. ''Nu hebben beide landen er problemen mee.''

De Turkse president steunde in het interview een in Duitsland omstreden uitspraak van bondspresident Christian Wulff, dat de islam inmiddels ook bij Duitsland hoort. Volgens Gül bedoelde Wulff alleen te zeggen dat er Duitse burgers zijn die moslim zijn, net zoals er Turkse moslims in Duitsland zijn.

Wulff begint maandag aan een bezoek aan Turkije. Dinsdag spreekt hij het Turkse parlement toe. In Duitsland is het immigratiedebat de afgelopen weken verhevigd, mede door twee dissidente politici die in de media inmiddels als 'Duitse Wilders' worden aangeduid.

Multi-culti

Horst Seehofer, leider van de regeringspartij CSU, proclameerde vorig weekeinde op een bijeenkomst het einde van de multiculturele samenleving: ''Multi-culti is dood!'' Zaterdag herhaalde Seehofer zijn woorden tijdens de Duitslanddag van de jongerenafdelingen van CSU en CDU in Potsdam.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) sprak de jongeren ook toe en zei dat het tijd is voor steviger maatregelen, zodat migranten de Duitse taal zo snel mogelijk leren. Volgens Merkel is de ''aanzet van multi-culti mislukt''. Ze wees er tegelijkertijd op dat er ook geslaagde voorbeelden zijn van integratie, zoals Mesut Özil, de Duitse profvoetballer met wortels in Turkije die succesvol is in het nationaal elftal van Duitsland en met zijn club Real Madrid.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie