Leger Sudan wil geen VN-bufferzone

KHARTOEM - De Verenigde Naties kunnen niet extra blauwhelmen bij de grens tussen het Arabische noorden en zwarte zuiden van Sudan plaatsen zonder toestemming van de Sudanese regering.

Dat heeft de veiligheidsadviseur van de Sudanese president Omar al-Bashir gezegd, berichtte de BBC zaterdag.

De regering verwerpt de plannen van de VN, die vrijdag aankondigden dat er de komende weken extra VN-troepen naar de grens worden gestuurd. Om hoeveel militairen het gaat, is niet bekend.

Referendum

In het gebied is de spanning hoog opgelopen voorafgaand aan een referendum dat in januari gehouden moet worden. Zuid-Sudan stemt dan over onafhankelijkheid. President Bashir zei deze week alleen nationale eenheid als uitkomst te accepteren. Naar verwachting stemmen de zuiderlingen echter voor afscheiding.

Het islamitische noorden en christelijke en animistische zuiden waren decennialang verwikkeld in een burgeroorlog, die aan ongeveer twee miljoen mensen het leven kostte. In 2005 werd een vredesakkoord gesloten, waarin werd afgesproken dat het zuiden een referendum over onafhankelijkheid mocht houden.

Oorlog

President Salva Kiir van het semi-autonome Zuid-Sudan vreest dat het noorden militairen naar het zuiden stuurt en zich opmaakt voor oorlog.

Kiir verzocht de VN-Veiligheidsraad een bufferzone van meer dan 30 kilometer breed in te richten langs de slecht beveiligde grens. De VN kunnen naar eigen zeggen niet de hele grens beveiligen, maar willen op enkele belangrijke plaatsen militairen stationeren.

Lees meer over:
Tip de redactie