Mijnexplosie kost kompels China het leven

PEKING - Een mijnexplosie in het oosten van China heeft zeker twintig mijnwerkers het leven gekost. Nog eens zeventien anderen worden vermist, zo heeft de regering zaterdag laten weten.

Ten tijde van de ontploffing in de kolenmijn in de stad Yuzhou (provincie Henan) waren 276 kompels onder de grond aan het werk. 239 van hen wisten levend uit de mijn te komen.

Volgens officiële cijfers kwamen vorig jaar ruim 2600 mijnwerkers in China om het leven. Volgens arbeidersorganisaties ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger, doordat menig ongeluk zou worden toegedekt.

Corruptie

Het hoge sterftecijfer in de mijnsector wordt vooral toegeschreven aan inefficiëntie en corruptie. De regering heeft herhaaldelijk bezworen de veiligheid te verbeteren en gevaarlijke mijnen te sluiten, maar de ongelukken houden aan. Het zou volgens critici goedkoper zijn het gezin van een omgekomen mijnwerker schadeloos te stellen dan in veiligheidsuitrustingen te investeren.

Naar schatting van de internationale chemie-, energie- en mijnbouwbond ICEM komen wereldwijd jaarlijks twaalfduizend mijnwerkers om het leven.

Veiligheidsmaatregelen

Eerder deze week was de wereld nog getuige van de spectaculaire reddingsactie in het Zuid-Amerikaanse Chili van 33 mijnwerkers die sinds begin augustus vast zaten onder de grond.

De Chileense autoriteiten beloofden eveneens de veiligheidsmaatregelen voor het werken in mijnen verscherpen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie