'Moordpartij Serviërs in 1999'

BELGRADO - Servische en Montenegrijnse gevangenen die voor zware misdaden waren veroordeeld, hebben tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 180 Albanese gevangenen vermoord. Eerder stelde Belgrado dat de NAVO dat bloedbad had aangericht.

De verantwoordelijkheid van Servische en Montenegrijnse gedetineerden voor de moorden, blijkt uit documenten waarover de Servische openbare aanklager voor oorlogsmisdaden de beschikking heeft gekregen, meldde de Servische televisiezender RTS vrijdagavond.

In opdracht van de toenmalige Servische minister van Justitie Dragoljub Jankovic zou een groot aantal misdadigers zijn overgebracht van gevangenissen in Servië naar de Dubrava-gevangenis in Kosovo en daar wapens hebben gekregen.

Direct nadat NAVO-vliegtuigen op 19 en 20 mei 1999 de gevangenis hadden gebombardeerd, hebben zij de moordpartij aangericht.

NAVO-bombardementen

De toenmalige Servische autoriteiten hadden na het bloedbad beelden van de vermoorde Albanezen verspreid met de mededeling dat het om slachtoffers ging van de NAVO-bombardementen.

Albanese gevangenen die uit Dubrava waren ontsnapt, verklaarden echter direct al dat er veel gevangenen waren vermoord.

Lees meer over:
Tip de redactie