Rusland bouwt nucleair complex in Venezuela

MOSKOU - Rusland gaat Venezuela helpen bij de bouw van het eerste nucleaire complex in het Zuid-Amerikaanse land.

Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev vrijdag gezegd nadat hij met zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez in Moskou overeenstemming over het gezamenlijke project had bereikt.

Het hoofd van het Russische atoomagentschap Rosatom, Sergej Kirijenko, liet weten dat de Russen in Venezuela twee nucleaire reactoren van 1200 megawatt gaan bouwen.

Medvedev zei dat hij Venezuela steunt in zijn streven in de energievoorziening onafhankelijk te worden.

Hij voegde eraan toe dat Rusland en Venezuela ''een strategisch partnerschap'' hebben. Volgens Medvedev willen beide landen dat de invloed van de Verenigde Staten in de wereld kleiner wordt.

Chávez sprak ook met de Russische premier Vladimir Poetin. Die zei dat Moskou binnenkort 35 tanks naar Venezuela verscheept.

Washington

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Washington nauwlettend zal toezien op de bouw van een nucleair complex in Venezuela.

''Elk land heeft het recht om energie voor burgerdoeleinden te verkrijgen'', stelde de zegsman. ''Maar zo'n land moet dan ook alle internationale verplichtingen voldoen.''

Richtlijnen

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat landen zich bij nucleaire activiteiten aan de richtlijnen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) moeten houden.

Het IAEA probeert de verdere verspreiding van kernwapens tegen te gaan en wil het veilig en vreedzaam gebruik van nucleaire energie bevorderen.

Lees meer over:
Tip de redactie