Rebellen bedreigen hoofdstad Nigeria

ABUJA - De Nigeriaanse rebellenbeweging MEND staat op het punt een grote aanslag te plegen in de hoofdstad Abuja. Dat schrijven de opstandelingen in een vrijdag uitgegeven verklaring.

Begin deze maand werd Abuja getroffen door een dubbele aanslag. Twee bommen gingen af tijdens een parade op Onafhankelijkheidsdag. Daardoor vielen ongeveer tien doden. Na de explosies werd een ex-leider van MEND, Henry Okah, opgepakt.

Okah ontkent alle schuld en ook volgens MEND heeft hij niets misdaan. ''Omdat de regering erop gebrand is onschuldigen te beschuldigen met belachelijke insinuaties, hebben we besloten een nieuwe aanslag uit te voeren in Abuja, om de onschuld van de verdachten te bewijzen’’, schrijft de beweging.

De verklaring werd verstuurd vanaf een e-mailadres dat ook werd gebruikt om eerdere aanslagen op te eisen.

Rebellenbeweging

MEND (Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta) is de grootste rebellenbeweging van Nigeria.

De opstandelingen vechten al jaren voor een groter aandeel in de olieopbrengsten uit de Nigerdelta. Ze plegen voornamelijk aanslagen op oliepijpleidingen en -opslagplaatsen in het zuiden.

Overeenkomst

Vorig jaar tekende MEND een overeenkomst met de regering, die de rebellen amnestie en een vergoeding had aangeboden in ruil voor inlevering van de wapens.

Sinds de afspraak is het aantal geweldsincidenten en ontvoeringen afgenomen, ook al klagen veel strijders dat de regering haar beloftes niet nakomt. Okah zou aan het hoofd staan van een afsplitsing van MEND die tegen het akkoord is.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie