'Leger Congo verkracht ook'

NEW YORK - Congolese overheidstroepen verkrachten en vermoorden vrouwen in afgelegen dorpen in het oosten van de Democratische Republiek Congo, waar enkele weken geleden ook al een grote groep militanten heeft huisgehouden.

Dat meldde Margot Wallström, VN-expert op het gebied van seksueel geweld in conflicten, donderdag aan de VN-Veiligheidsraad.

Volgens Wallström is het ''onvoorstelbaar en onacceptabel'' dat dezelfde gemeenschappen wederom het doelwit zijn geworden van seksueel geweld. Ze baseert zich onder meer op gesprekken met de lokale bevolking in Noord-Kivu.

Ook vanuit de VN-missie in Congo (Monusco) zijn meldingen gedaan van geweld door het Congolese leger.

Rebellengroepen

Afgelopen zomer werden in de Walikale-streek in drie dagen tijd meer dan driehonderd mensen verkracht door rebellengroepen. Het merendeel van de slachtoffer was vrouw, maar ook mannen en kinderen werden misbruikt.

Monusco, de grootste VN-vredesmacht ter wereld, kon de verkrachtingen niet voorkomen. De massaverkrachtingen hadden op iets meer dan dertig kilometer van een VN-basis plaats.

Vorige week werd in Congo rebellenleider kolonel Mayele opgepakt. Hij zou de massale verkrachtingen door zijn Mai-Mai-militie hebben geleid. Wallström zei donderdag dat ook kolonel Serafim, leider van Hutu-rebellen van het FDLR uit Rwanda, tevens gearresteerd moet worden voor zijn rol in de massaverkrachtingen.

Signaal

Arrestaties zijn volgens de VN-expert een ''signaal aan de plegers van seksueel geweld dat straffeloosheid van deze misdaden onaanvaardbaar is.''

Wallström, die Congo eerder al de 'verkrachtingshoofdstad' van de wereld noemde, wil dat de Congolese overheid direct onderzoek gaat doen naar de verkrachtingen door militairen. Ook deze daders moeten zo snel mogelijk voor de rechter komen, aldus Wallström.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie