Eerste mijnwerkers verlaten ziekenhuis

COPIAPO - Drie geredde mijnwerkers hebben donderdag als eerste het ziekenhuis in de Chileense stad Copiapo mogen verlaten.

De mannen vertrokken in een auto van de Chileense veiligheidsdienst, om door de menigte fotografen en cameramensen heen te kunnen manoeuvreren.

De kompels zijn in het ziekenhuis uitgebreid onderzocht. Degenen met de minste gezondheidsproblemen mochten naar huis, zo meldde de vice-directeur van het hospitaal, Jorge Montes.

Zij vertrokken eerder dan gedacht. Aanvankelijk was gepland dat de mijnwerkers 48 uur in het ziekenhuis moesten blijven.

Enige tijd na het vertrek bij het ziekenhuis arriveerde Edison Pena thuis. Van hem was bekend dat hij elke dag kilometers door de gangen van de mijn rende om zijn conditie op peil te houden. Daardoor mocht hij waarschijnlijk snel weg uit het ziekenhuis. Pena werd als twaalfde gered uit zijn benarde positie.

Hotdogs

Hij werd bij thuiskomst feestelijk onthaald door de buurtbewoners, die met confetti gooiden. Zijn familie had een welkomstmaal klaarstaan dat bestond uit hotdogs. ''Ik dacht niet dat ik het zou redden om hier terug te komen, dus het ontvangst kan ik bijna niet bevatten'', aldus Pena.

De mijnwerkers zijn na hun redding overspoeld door aanbiedingen. Zo mag Pena meedoen aan de marathon van New York, omdat hij zo van hardlopen houdt. Daarnaast mag hij naar landgoed Graceland van de overleden zanger Elvis Presley. Pena vroeg om muziek van de zanger om de tijd in de mijn te doden.

De mijnwerkers werden de afgelopen dagen gered uit een goud- en kolenmijn, waar ze na een instorting bijna tien weken vast zaten.

Mijnwerkers verlaten ziekenhuis

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie