Beroep VS tegen vonnis over homo's in leger

WASHINGTON - De Amerikaanse regering gaat in beroep tegen een uitspraak van een federale rechter in Californië, die eerder deze week bepaalde dat Washington een eind moet maken aan maatregelen tegen homoseksuele militairen.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdag laten weten.

De zegsman stelde dat in afwachting van de behandeling van de beroepszaak via juridische weg zal worden gevraagd voorlopig nog geen uitvoering te geven aan de uitspraak van de rechter.

De betreffende rechter, Virginia Phillips, oordeelde dinsdag dat de Amerikaanse regering per direct een eind moet maken aan maatregelen tegen homoseksuelen en lesbiënnes die voor het leger werken of werkten.

Phillips stelde in haar uitspraak dat militairen die geschorst zijn wegens hun seksuele geaardheid, direct weer aan de slag moeten kunnen, zonder verdere sancties.

Grondwet

Phillips oordeelde vorige maand al dat homoseksuelen en lesbiënnes in het Amerikaanse leger openlijk moeten kunnen uitkomen voor hun seksuele geaardheid.

De huidige 'don't ask, don't tell'-praktijk, waarbij militairen die op dezelfde sekse vallen dat geheim moeten houden, vormt volgens Phillips een schending van de grondwet van de Verenigde Staten.

Obama

Het Huis van Afgevaardigden stemde in mei voor het afschaffen van 'don't ask, don't tell', dat in 1993 werd ingevoerd ten tijde van het presidentschap van Bill Clinton.

Vorige maand strandde een voorstel voor het opheffen van de beperkingen voor homoseksuelen en lesbiënnes in het leger in de Senaat.

De huidige president Barack Obama wil met het aanpassen van het beleid niet overhaast handelen. Hij wacht het resultaat van een onderzoek af, dat in december gereed moet zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie