Gezondheid veel kompels beter dan verwacht

SANTIAGO - De gezondheidstoestand van de 33 kompels die uit de ingestorte mijn in het noorden van Chili zijn gered is ''veelbelovend''.

Wel is een aantal mijnwerkers aan de ogen, longen of tanden behandeld en zijn bij enkele kompels kleine psychologische complicaties geconstateerd.

Dat heeft Jorge Montes, directielid van het ziekenhuis in Copiapó, waar de mijnwerkers zijn onderzocht, donderdag tegen de Chileense krant La Tercera gezegd.

Montes liet weten dat twee of drie kompels donderdag al uit het ziekenhuis zouden worden ontslagen. Eerder hadden artsen gezegd dat de mijnwerkers na hun redding uit de mijn zeker 48 uur in het ziekenhuis zouden moeten blijven.

Tien weken

Aan het mijndrama in Chili was woensdagavond (lokale tijd) een einde gekomen met het naar boven halen van de 33e en laatste mijnwerker. De kompels hadden bijna tien weken onder de grond gezeten.

Het redden van alle mijnwerkers duurde ongeveer een etmaal.

Betere veiligheid

De Chileense president Sebastián Piñera heeft donderdag na zijn ontmoeting met de mijnwerkers laten weten, dat het land de veiligheidsmaatregelen voor het werken in mijnen gaat verscherpen.

Piñera zei dat de mijnwerkers in zijn land nooit meer ''in zulke onveilige en onmenselijke omstandigheden'' hoeven te werken zoals in de mijn San José.

Hij beloofde in de komende weken met een nieuw verdrag voor de mijnwerkers te komen. Daarin worden onder meer duidelijke procedures voor de veiligheid opgenomen.

Voetbalwedstrijd

Verder nodigde Piñera de kompels uit op het presidentiële paleis La Moneda op 25 oktober. De president stelde voor dan een voetbalwedstrijd tussen de mijnwerkers en regeringsfunctionarissen te houden.

''Het winnende team blijft in La Moneda en de verliezer keert terug naar de mijn'', grapte de president. Het zal vermoedelijk geen eenvoudige klus worden voor de medewerkers van Piñera de wedstrijd te winnen, want onder de geredde kompels is Franklin Lobos, een voormalig profvoetballer.

Lobos noemde de periode na de instorting van de mijn de moeilijkste wedstrijd van zijn leven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie