KIGALI - De Rwandese politie heeft donderdag een van de leidende oppositiefiguren gearresteerd en meegenomen voor verhoor.

Victoire Ingabire, leider van oppositiepartij Verenigde Democratische Krachten (UDF), wordt verdacht van het vormen van een terroristische organisatie, meldde een politiewoordvoerder.

Volgens de politie is de politica aangehouden op basis van informatie van een ex-militair, die woensdag is opgepakt bij de grens met de Democratische Republiek Congo.

Hij zou hebben gezegd dat hij hulp kreeg van Ingabire bij het opzetten van een militaire tak van de UDF. De voormalige officier en Ingabire zitten momenteel beiden vast in een politiebureau in de hoofdstad Kigali.

Ingabire ontkent de beschuldigingen ten stelligste.

Farce

Ingabire woonde zestien jaar in Nederland. In januari keerde ze terug naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen van augustus, die de zittende Tutsi-president Paul Kagame zonder noemenswaardige oppositie met 93 procent van de stemmen won.

De UDF kreeg van de autoriteiten geen toestemming om zich te registreren als partij. Ingabire deed de stembusgang af als een farce.

Genocide

Volgens de UDF werd de woning van Ingabire al de hele week nauwlettend in de gaten gehouden door de politie. In april werd ze opgepakt, onder meer voor het ontkennen van de genocide. Tot het proces staat ze onder toezicht van de politie.

Ingabire had enkele uitlatingen gedaan over de genocide van 1994, waarbij radicale Hutu's ruim 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's afslachtten.

De Hutu-politica eiste dat de daders die verantwoordelijk zijn voor het doden van Hutu's ook moeten worden bestraft; dat zijn vooral Tutsi's. Nu worden praktisch alleen Hutu's veroordeeld.