Rel in Duitsland om 'sekslokprogramma' RTL

BERLIJN - In Duitsland is een rel ontstaan om een nieuw tv-programma, Tatort Internet (plaats delict internet) waarmee pedofielen in de val worden gelokt. Het programma heeft al tot ernstige bedreigingen geleid.

De serie wil waarschuwen voor mannen die via internet seksueel contact zoeken met kinderen, maar de methodes zijn omstreden.

Volwassenen doen zich ten behoeve van het programma in chatrooms en netwerksites op internet voor als 13-jarigen en maken een afspraakje in het echte leven met mannen.

Die worden daarbij met een verborgen camera gefilmd en vervolgens door een journaliste aangesproken op hun gedrag.

Bedreigd

Gezicht en stem van de pedofiel worden onherkenbaar gemaakt, maar bij de tweede aflevering van de serie maandag was zijn identiteit en woonplaats uit andere informatie af te leiden. Hij en zijn gezin zijn sindsdien bedreigd.

Veel tv-kijkers protesteren omdat de uitzending te ver zou gaan. Weekblad Der Spiegel repte donderdag over de grootste rel rond een tv-programma sinds de start van Big Brother jaren geleden.

Ethiek

Het Duitse commissariaat voor de media onderzoekt of rechten van de 'gelokte' mannen of regels van de journalistieke ethiek zijn geschonden. De uitzending wordt mogelijk naar de late avond verbannen of helemaal geschrapt. RTL kan een boete krijgen.

Lees meer over:
Tip de redactie