Slachtoffers willen vervolging aanvallers Gazavloot

DEN HAAG - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag moet de verantwoordelijken voor de bestorming van de hulpvloot voor de Gazastrook vervolgen. De advocaten van de slachtoffers drongen daar donderdag op aan.

Israëlische commando's bestormden de schepen van de hulpvloot op 31 mei en raakten slaags met de actievoerders. Negen Turkse activisten werden gedood. Zes schepen werden na de confrontatie aan de ketting gelegd.

De advocaten presenteerden donderdag hun dossier over de zaak bij het kantoor van aanklager Luis Moreno-Ocampo van het ICC. Volgens de advocaten zijn er oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd.

Volgens een onderzoek van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties uit september heeft het Israëlische leger heeft het internationale recht geschonden bij de aanval op de schepen. Het rapport stelt dat ''er duidelijk bewijs is voor vervolging wegens misdrijven tegen internationaal humanitair recht''.

'Bevooroordeeld'

Israël verwierp het onderzoek door de VN-Mensenrechtenraad. Het land vindt de onderzoekers bevooroordeeld. De Israëlische regering werkt wel mee met een ander onderzoek, dat is opgezet door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Het is zeer de vraag of de schaal van de gebeurtenis groot genoeg is om de drempel van het strafhof te halen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie