NAVO gaat fors reorganiseren

BRUSSEL - De NAVO gaat fors hervormen en bezuinigen. Van de elf hoofdkwartieren worden er zeker vier geschrapt. Het aantal personeelsleden op de hoofdkwartieren daalt van 12.500 naar minder dan negenduizend.

Volgens diplomaten is dat donderdag overeengekomen op een buitengewone vergadering van de 28 NAVO-lidstaten in Brussel, waarbij het bondgenootschap haar nieuwe strategie bespreekt. Het aantal NAVO-agentschappen wordt teruggebracht van veertien naar drie.

Om welke locaties het gaat, wordt later bepaald. Nederland heeft drie NAVO-instellingen: een militair hoofdkwartier in Brunssum, een agentschap voor onderzoek in Den Haag en een luchtruim-controlepost in Nieuw Milligen.

Redenen

De Amerikaanse minister Robert Gates van Defensie wilde ook niet vooruitlopen op de besluitvorming over welke locaties moeten verdwijnen. Wel stelde hij dat uit ''politieke redenen'' de NAVO in Turkije met een hoofdkwartier vertegenwoordigd zou moeten blijven.

Volgens de Belgische minister van Defensie, Pieter De Crem, blijft het centrale NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Ook is er geen sprake van een verhuizing van het centrale commandocentrum van alle NAVO-operaties (SHAPE) uit het Waalse Bergen.

Spek

De ingrijpende maatregelen komen uit de koker van secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Hij benadrukte herhaaldelijk dat hij bij de NAVO-organisatie het spek wil wegsnijden en spieren wil kweken.

Vrijwel alle NAVO-landen zien zich door de recessie gedwongen te snoeien in hun defensiebudgetten. Ook de NAVO moet de tering naar de nering zetten, luidt het in Brussel.

Lees meer over:
Tip de redactie