Laatste mijnwerker veilig boven de grond

COPIAPO - De 33 mijnwerkers die weken op een diepte van meer dan zeshonderd meter vastzaten in een ingestorte mijn in het noorden van Chili, zijn allemaal gered.

Nadat de laatste kompel in de nacht van woensdag op donderdag de oppervlakte had bereikt, toonden reddingswerkers vanuit de diepte een spandoek met de tekst: Missie geslaagd Chili.

De 54-jarige opzichter Luis Urzua kwam om 03.00 uur (Nederlandse tijd) als laatste mijnwerker boven de grond. Hij wilde de mijn pas verlaten nadat iedereen veilig naar boven was getakeld, omdat hij de afgelopen weken de verantwoording droeg voor zijn ploeg.

23 uur

De redding van Urzua had bijna 23 uur later plaats dan die van de eerste mijnwerker, de 31-jarige Florencio Avalos.

Urzua stapte onder luid gejuich uit de speciale reddingscapsule. ''Ik draag mijn dienst over aan u en hoop dat dit nooit meer gebeurt'', zei Urzua tegen de Chileense president Sebastián Piñera, die alle geredde mijnwerkers persoonlijk begroette.

Kapitein

''Ik feliciteer u, omdat u uw plicht gedaan heeft door als laatste te vertrekken, zoals een kapitein op een zinkend schip'', complimenteerde Piñera de opzichter.

Reddingswerkers, collega's, familie en andere toeschouwers zongen na de laatste redding uit volle borst het volkslied van Chili. De reddingsoperatie was pas echt afgelopen nadat de zes reddingswerkers, die eerder waren afgedaald, weer naar boven waren gehaald.

Ook deze mannen konden bij terugkeer rekenen op een warm applaus.

Bekijk alle video's over de reddingsactie

Volg de laatste reacties op dit nieuws op Twitter via NUlive

Mijnwerkers Chili gered

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie