Afghaans meisje krijgt nieuwe neus in VS

WASHINGTON - Een Afghaanse tiener zonder neus die onlangs de voorkant van het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine sierde, heeft een nieuwe neus gekregen in de Verenigde Staten.

Bekijk video van Time Magazine

De echtgenoot van Aisha had haar neus en oren afgesneden, met goedkeuring van een Talibancommandant. Haar man strafte haar op die manier voor het van huis weglopen, berichtte de BBC woensdag.

De BBC publiceerde een foto van een glimlachende Aisha met haar nieuwe neus. De 18-jarige is in Californië geopereerd door een chirurg van de Grossman Burn Stichting.

Verminkte vrouwen

De stichting strijdt tegen geweld tegen vrouwen en verzorgt onder meer gratis plastische chirurgie voor verminkte vrouwen.

Aisha, wier achternaam niet is bekendgemaakt, werd tijdens haar jeugd weggegeven aan een Talibanstrijder. Zijn familie mishandelde haar en daarom probeerde ze te vluchten.

Time Magazine probeerde met de foto en het interview te laten zien wat er kan gebeuren als het Westen zich vroegtijdig terugtrekt uit Afghanistan. Critici spraken echter van emotionele chantage: volgens hen werd Aisha's zaak gebruikt om de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan te rechtvaardigen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie