BEIROET - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft woensdag een heldenontvangst gekregen op de eerste dag van zijn tweedaagse bezoek aan Libanon.

Tienduizenden mensen, voornamelijk sjiitische moslims, stonden langs de weg van de luchthaven van de hoofdstad Beiroet richting het presidentieel paleis om Ahmadinejad toe te juichen.

Onderweg wierpen sympathisanten rode bloemen en rijst naar Ahmadinejad. Het is de eerste keer dat een president van Iran een officieel bezoek brengt aan Libanon. Dat land grenst aan Israël, de aartsvijand van Iran.

Buurland

Vanuit Israël klonk felle kritiek op het bezoek van Ahmadinejad aan het buurland. Het Israëlische leger vocht in 2006 tegen de militante Hezbollahbeweging in het zuiden van Libanon, waar grootschalige verwoestingen werden aangericht. Zeker 1200 Libanezen en 160 Israëli's vonden de dood.

In de afgelopen jaren gaf Iran honderden miljoenen uit aan de wederopbouw van Zuid-Libanon. Westerse landen en Israël stellen dat Iran ook wapens levert aan Hezbollah.

Groot gevaar

Israël maakte woensdag opnieuw duidelijk dat het Iran als een groot gevaar beschouwt. Door Ahmadinejad te verwelkomen, treedt Libanon volgens een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris toe tot het gezelschap van ''extremistische staten die tegenstander zijn van vrede, en supporters van terreur''. Libanon zou zich steeds meer ontpoppen als een vazalstaat van het bewind in Teheran.

Aryeh Eldad, parlementariër namens de uiterst rechtse Israëlische partij Nationale Unie, sprak de hoop uit dat een scherpschutter van het leger Amadinejad donderdag uitschakelt. De president van Iran wil dan een bezoek brengen aan een dorp op enkele kilometers van de grens met Israël. Het dorp staat bekend als een Hezbollahbolwerk en werd in de oorlog in 2006 hevig gebombardeerd door het Israëlische leger.

Tegenzin

In Libanon is overigens lang niet iedereen blij met de komst van Ahmadinejad. Saad al-Hariri, de huidige premier van Libanon en een zoon van de in 2005 vermoorde ex-premier Rafik al-Hariri, schudde woensdag in het presidentieel paleis met duidelijke tegenzin de hand van Ahmadinejad.

In het verleden werden buurlanden als Syrië en Iran in verband gebracht met de gewelddadige dood van de politicus. Soennitische moslims en christenen in Libanon bekijken de komst van Ahmadinejad eveneens met argwaan.

Mahmoud Ahmadinejad in Libanon