Vrouw Nobelprijswinnaar boos om huisarrest

PEKING - De vrouw van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo is boos op de Chinese regering omdat ze nog steeds onder ''illegaal huisarrest" staat. Dat liet de vrouw woensdag weten via netwerksite Twitter.

Liu Xia liet woensdag twitteren dat ze ''krachtig protesteert tegen de regering" voor haar ''illegale huisarrest" en dat ze het erg moeilijk heeft met haar opsluiting.

Iemand anders moet het bericht hebben geplaatst hebben omdat Twitter in China niet vrij gebruikt kan worden. Haar telefoon werd deze week afgesloten.

Politiebegeleiding

De vrouw van de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede meldde eerder naar Noorwegen af te willen reizen om de prijs voor haar man in ontvangst te nemen. Sinds bekend werd dat Liu Xiaobo de prijs won, heeft ze haar huis alleen nog onder politiebegeleiding mogen verlaten om haar man in de gevangenis te bezoeken.

De Verenigde Staten en de Europese Unie riepen China tevergeefs op om Liu Xia vrij te laten. Noorse diplomaten die haar probeerden te bezoeken werden teruggestuurd.

Gevangenisstraf

Peking is nog altijd woedend op Noorwegen over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de 54-jarige Liu Xiaobo. Die zit op dit moment een gevangenisstraf van elf jaar uit wegens ondermijning van de Chinese staat.

Xiaobo roept al decennia op tot hervormingen in zijn land en werd al verscheidene keren veroordeeld tot celstraffen.

Lees meer over:
Tip de redactie