Wellicht woensdag al alle kompels Chili gered

COPIAPO - Mogelijk lukt het om woensdag al alle 33 mijnwerkers te redden die wekenlang in Chili onder de grond hebben vastgezeten.

Bekijk live-beelden via CNN

Inmiddels zijn zesentwintig kompels naar boven gehaald en is de reddingsactie over de helft. ''Wij redden nu drie mijnwerkers in twee uur'', aldus de Chileense president Sebastián Piñera tijdens een persconferentie.

De 31-jarige Florencio Avalos werd als eerste naar boven getakeld met een capsule. Rond 05.00 uur Nederlandse tijd viel hij in de armen van zijn familie en de Chileense president Sebastián Piñera.

In de uren daarna kwamen ook de mijnwerkers Mario Sepúlveda (40), Juan Illanes (52), de Boliviaan Carlos Mamani (23), Jimmy Sánchez (met 19 jaar de jongste van het stel), Osmán Araya (30) , Jose Ojeda Vidal (46), Claudio Yanez (34), Mario Gomez (met 63 jaar de oudste), Alex Vega (31), Jorge Galleguillos (56), Edison Pena (34), Carlos Barrios (27), Victor Zamora Bugueno (33), Victor Segovia (48), Daniel Herrera (27), Omar Reygadas (56), Esteban Rojas (44), Pablo Rojas (45), Dario Segovia Rojo (40), Yonni Barrios (50), Samuel Avalos (43), Carlos Bugueño (27), Jose Henriquez (54), Renan Avalos (29) en Claudio Acuna (34) boven de grond.

Redding

De redding van de mijnwerkers is zorgvuldig opgebouwd. De eerste mijnwerkers die zijn gered zijn het meest fit en hebben ook de beste technische kennis, zodat ze de reddingswerkers technisch konden bijstaan tijdens de operatie waar nodig.

De volgende vijf mijnwerkers zijn fysiek het zwakst; zo heeft de één diabetes en de ander longproblemen.

De mijnwerker die als laatste over zal blijven is de 54-jarige Luis Alberto Iribarren, die vrijwillig heeft aangeboden om als laatst te worden gered.

Ziekenhuis

De kompels krijgen meteen een zonnebril op om hun ogen te beschermen tegen het felle licht. De mannen ondergaan na hun redding twee uur lang gezondheidstests ter plaatse, waarna ze per helikopter zullen worden overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt.

De redding van de mijnwerkers die al sinds 5 augustus vastzaten op ongeveer zevenhonderd meter, wordt wereldwijd live uitgezonden. Er zijn zelfs beelden vanuit de mijn, waarop te zien is hoe de collega's afscheid van elkaar nemen.

In Kamp Hoop, het tentenkamp waar familie en vrienden van de mijnwerkers verblijven, worden de gebeurtenissen ook nauwgezet gevolgd.

Barack Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de vastberadenheid van de Chileense reddingswerkers en de Chileense regering om de opgesloten mijnwerkers te redden woensdag een inspiratie voor de hele wereld genoemd.

Ook zei Obama in de tuin van het Witte Huis: ''Ik wil namens het Amerikaanse volk de hoop uitdrukken dat de mijnwerkers die nog onder de grond zitten, zo snel mogelijk veilig terugkeren.''

Mexico

Ook staatshoofden uit andere landen feliciteerden Chili met het goede verloop van de reddingsactie, al kijkt Mexico er met gemengde gevoelens naar. Mexico wordt door het gebeuren in Chili herinnerd aan de mijnramp in 2006, toen 65 kompels omkwamen door een methaanexplosie. De ingang van de kolenmijn in het noordelijke plaatsje Nueva Rosita raakte destijds geblokkeerd.

Het zou te gevaarlijk zijn geweest om de lichamen naar boven te halen. Hierdoor liggen de stoffelijke overschotten van de slachtoffers, op twee na, nog altijd onder de grond. In het dagblad La Jornada stond woensdag een ingezonden brief met de kop ''Glorie en schande'', met in het stuk: ''De glorie is voor Chili, de schande voor Mexico.''

Bekijk alle video's over de reddingsactie

Volg berichten op Twitter over de reddingsactie op NUlive.nl

Mijnwerkers Chili gered

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie