Baas rampfabriek Hongarije vervolgd voor achteloosheid

BOEDAPEST/DEVECSER - De gearresteerde baas van de omstreden Hongaarse aluminiumfabriek waar vervuild slib ontsnapte, zal worden aangeklaagd voor achteloosheid.

Door zijn nalatigheid zijn mensen omgekomen en ontstond ernstige schade aan het milieu. Dat staat in een verklaring die de nationale politie van Hongarije woensdag heeft uitgegeven.

Directeur Zoltán Bakonyi is de afgelopen dagen ondervraagd. ''Hij heeft onvoldoende stappen genomen om het milieu en mensen te beschermen in het geval van een catastrofe, zoals het aanleggen van een tweede dam en een alarmsysteem'', zegt de politie.

Ontkend

Bakonyi heeft de beschuldigingen ontkend. ''Nooit. Er is geen menselijk falen'', zei hij voor zijn arrestatie in het met slib overstroomde stadje Devecser.

Inmiddels heeft de regering de controle overgenomen over de fabriek van de Hongaarse Aluminium Productie en Handelsonderneming, MAL, 160 kilometer ten zuidwesten van Boedapest.

Slachtoffers compenseren

De stilgelegde fabriek is vorig weekeinde weer opengaan voor productie, aldus regeringscommissaris György Bakondi die het bedrijf nu runt. Met de inkomsten wil de regering de slachtoffers compenseren.

De beslissing is omstreden omdat verwacht wordt dat weer een muur zal instorten van het reservoir. Hierdoor zou nog eens een half miljoen kubieke meter met zware metalen vervuild slib ontsnappen. Eerder stroomde er al minstens 800.000 kubieke meter slib weg.

Nieuwe gifstroom

De autoriteiten hopen een eventuele nieuwe gifstroom te stoppen met een nooddam. De dam is aangelegd in het zwaar getroffen dorp Kolontár, waar ongeveer achthonderd dorpelingen zijn geëvacueerd. In het nabij gelegen stadje Devecser staan ruim vijfduizend inwoners klaar om indien nodig te vertrekken. Er staan bussen en militaire voertuigen gereed om hen te evacueren.

Ramp Hongarije

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie