
Tranen en tumult bij terugkeer mijnwerkers
De 31-jarige Florencio Avalos werd als eerste naar boven getakeld met een capsule. Rond 05.00 uur Nederlandse tijd viel hij in de armen van zijn familie en de Chileense president Sebastián Piñera.
Avalos stapte op eigen kracht uit de capsule en oogde fit, maar werd uit voorzorg naar de ziekenboeg afgevoerd.
Echtgenote
De aankomst van Avalos leidde tot tumult. Journalisten begonnen te trekken, te duwen en te slaan om hem als eerste te kunnen interviewen. Zijn echtgenote sloeg naar journalisten die te dicht bij hen kwamen.
In de uren daarna kwamen ook de mijnwerkers Mario Sepúlveda (40), Juan Illanes (52), de Boliviaan Carlos Mamani (23), Jimmy Sánchez (met 19 jaar de jongste van het stel), Osmán Araya (30) , Jose Ojeda Vidal (46), Claudio Yanez (34), Mario Gomez (met 63 jaar de oudste), Alex Vega (31), Jorge Galleguillos (56), Edison Pena (34), Carlos Barrios (27) en Victor Zamora Bugueno (33) boven de grond.
De mijnwerkers komen vaak juichend naar buiten. Sommigen stappen zelfstandig uit de reddingscapsule en vieren euforisch hun bevrijding. Anderen zijn daar fysiek niet toe in staat. De reddingsoperatie duurt waarschijnlijk nog tot donderdag.
Als laatst
De redding van de mijnwerkers is zorgvuldig opgebouwd. De eerste mijnwerkers die zijn gered zijn het meest fit en hebben ook de beste technische kennis, zodat ze de reddingswerkers technisch konden bijstaan tijdens de operatie waar nodig.
De volgende vijf mijnwerkers zijn fysiek het zwakst; zo heeft de één diabetes en de ander longproblemen.
De mijnwerker die als laatste over zal blijven is de 54-jarige Luis Alberto Iribarren, die vrijwillig heeft aangeboden om als laatst te worden gered.
Ziekenhuis
De kompels krijgen meteen een zonnebril op om hun ogen te beschermen tegen het felle licht. De mannen ondergaan na hun redding twee uur lang gezondheidstests ter plaatse, waarna ze per helikopter zullen worden overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt.
Live uitgezonden
De redding van de mijnwerkers die al sinds 5 augustus vastzaten op ongeveer zevenhonderd meter, wordt wereldwijd live uitgezonden. Er zijn zelfs beelden vanuit de mijn, waarop te zien is hoe de collega's afscheid van elkaar nemen.
In Kamp Hoop, het tentenkamp waar familie en vrienden van de mijnwerkers verblijven, worden de gebeurtenissen ook nauwgezet gevolgd.
Hoop en vrees
De mijnwerkers kwamen op 5 augustus vast te zitten op meer dan 600 meter diepte, nadat een mijnschacht was ingestort. Bijna drie weken later werden ze teruggevonden, tot veler verrassing nog in leven.
Meer dan twee maanden lang leefden ze tussen hoop en vrees, terwijl reddingswerkers gaten boorden om ze vrij te krijgen. ''Ik was met God en met de duivel, ik heb gevochten. Ik greep de hand van God, het was de beste keus’’, zei Sepúlveda na terugkeer.
Jongen
De vijfde mijnwerker die naar boven werd getakeld, de slechts 19-jarige Jimmy Sanchez was één van de mijnwerkers die het het moeilijkst had onder de grond.
Hij werkte voor de ramp nog maar vijf weken als mijnwerker en was nog maar net vader; hij heeft een dochter van vier maanden. Hij heeft gezworen hierna nooit meer een stap onder de grond te zetten.
Volgens Sanchez heeft God misschien gewild dat hij een tijd ondergronds in de mijn vastzat zodat hij kon nadenken over zijn leven en hoe dat te veranderen. "Ik heb nagedacht en ik ga een heleboel veranderen."
Ook de oudste mijnwerker is inmiddels gered. De 63-jarige Mario Gomez had longproblemen en mocht daardoor al vlot naar boven.
President
De Chileense president Sebastian Pinera is uitgelaten over de bevrijding. De reddingsoperatie is ''zonder weerga in de geschiedenis van de mensheid’’, zei de president nadat de eerste kompel was bovengekomen.
Volgens Pinera zijn de mijnwerkers in de afgelopen maanden een voorbeeld geworden. Ze hebben getoond ''dat Chili grote dingen kan bereiken als het zich bij tegenspoed verenigt’’ waarmee ze het hele land ''de waarde van geloof en hoop, van kameraadschap en solidariteit’’ hebben bijgebracht, aldus Pinera.